Wednesday, 27 February 2013

Fakta mengenai Coklat



Assalamualaikum dan selamat petang guys :)
tengok tu kat bawah ada coklat terliur x ?
jum tengok apa cerita hari ni ... lets go!!

*sumber gambar : en. google

Anda peminat chocalate??
yeaayy saya hantu coklat..
asal nampak coklat..mata ade "love love" berkelip kelip..
tapi...
*
**
***
****
*****
****
***
**
*
mcm mcm benda negetif org ckp tentang coklat..
coklat menggmukkan larh..
menyebabkan jerawat larh..
n mcm mcm lagi..
sebenarnye ramai yg tak tahu ada fakta positif mengenai coklat ni..
ok jom kite tengok..
!

!!

!!!


sumber gambar : en. google


Fakta mengenai Coklat

Fakta 1
Coklat sebenarnya tidak akan mengundang jerawat larh!!
Ramai remaja yg menyekat kemahuan mereka utk mengambil coklat disebabkan takut berlakunye pertumbuhan jerawat..Sebenarnya itu bukan penyebab coklat..Itu semua kepercayaan tahyul je..
Ensiklopedia Dermatologi  telah menjelaskan  bahawa pemakanan sebenarnya tiada kena-mengena dalam pengurusan jerawat. So,wahai  remaja anda tidak perlu menahan diri daripada memakan coklat kegemaraan okeh..

Fakta 2
Coklat itu tidak menggemukkan yee..
Ramai yg gerun mengambil  coklat sebab berpendapat coklat akan menggemukkan..Sebenarnya ia bergantung pada pengambilan coklat yg diambil.Apabila makan secara berlebihan yg ia akan mengundang kegemukan.Makanlah secara sederhana.Makan apa pun kalau berlebihan akan kegemukkan bukan?
Keseimbangan pengambilan makanan harus dititik beratkan.Menurut hasil artikel yg telah saya baca,
tiada sesuatu makanan tertentu yang boleh menggemukkan.Berat badan seorang itu bergantung pada jumlah makanan yg diambil..Persatuan pemakanan Amerika menasihati ambil coklat secara sederhana.

Fakta 3
Coklat tidak menyebabkan sakit jantung
Coklat bukanlah punca sakit jantung..Silap itu..Sebenarnya coklat mengandungi antioksidan, yg dikenali sebagai fenol, fenol mungkin mampu mengurangkan tahap kepadatan lipoprotein (kolesterol LDL). Menurut kajian terkini menunjukkan bahawa asid stearik pada mentega koko dan lemak dalam coklat tidaklah memberi kesan kepada kolesterol darah.

Fakta 4
Coklat tidak menyebabkan karies gigi
Asal gigi rosak fikir berpunca dari coklat.So tak nak ambil coklat.Sebaliknya tanin yg terdapat pada koko mungkin dapat  membantu mencegah karies dengan mengurangkan pertumbuhan plak, manakala asid oksalik dalam coklat dapat mengurangkan pengeluaran asid. Jadi anda boleh terus mengambil coklat dan senyum tanpa rasa segan silu. Ingat yg penting jangan lupa berus gigi.Kebersihan gigi itu penting utk memiliki gigi yg bersih dan sihat.

Fakta 5
Penghidap diabetes boleh mengambil coklat? hahh?
Persatuan Diabetes Dietiti Amerika, Persatuan Britain dan Persatuan Diabetes Malaysia kini mengakui bahawa pengambilan gula, atau makanan yg bergula, dalam jumlah yg terhad sebagai sebahagian diet yg  tinggi serat dan rendah lemak,boleh diterima.Oleh itu jgn risau penghidap diabetes yg menggemar coklat boleh menikmati coklat, tetapi secara sederhana dengan nasihat pakar pemakanan..


sumber gambar : en. google


Jangan takut ambil coklat okeh..
makan beringat yeah semua..
!

!!
!!!
I love Cadbury Blackforest..


sumber gambar : en. google

^

^
^
okey sampai sini je larh coretan kali ni, nak keluar cari coklat black forest lah hehe
k, takecare.
selamat petang.
bye :)



Tuesday, 26 February 2013

Apa itu schizophrenia?

Assalamualaikum dan selamat siang semua :) 

dah baca tajuk entri Qa kali ini?
apa itu schizophrenia?
pernahkah anda dengar perkataan tu..
mungkin ramai yg dah tahu apa itu schizophrenia..
dan mungkin juga yang tak tahu apa tu
*
*
*
tergerak hati Qa nak post entri ni...
okeh jom...
layan..fakta ni...
*
*
*


Schizophrenia atau skizofrenia adalah sejenis penyakit mental yg kritikal.Pesakit yg mengalami penyakit ini boleh mendengar suara yg tidak dapat didengar oleh orang lain.mereka juga merasakan orang lain boleh mendengar hati dan membaca fikiran mereka..Keadaan ni dapat membangkitkan kemarahan,kebingungan dan ketakutan kepada pesakit.
Kebiasaannya mereka yg mengidap penyakit ini lebih suka menyendiri..tiada ramai kawan..
kadar penghidap penyakit itu adalah kecil iaitu cuma satu peratus atau seorang dalam 100 orang.
penyakit itu boleh dapat pada sebarang usia tetapi biasanyanya bermula pada usia remaja atau awal usia dewasa.Kadar skizofrenia adalah sama antara orang lelaki dan wanita. Tetapi.kaum lelaki bermula lebih awal, iaitu peringkat remaja manakala wanita boleh mengalami pada umur 20-an.Penghidap skizofrenia akan mengalami masalah dalam kehidupannya, bukan sahaja melibatkan dirinya tetapi membabitkan keluar keluarga, kawan-kawan serta pekerjaan juga terjejas.Biasanya, pesakit skizofrenia dikaitkan dengan pelbagai gambaran negatif seperti orang gila, berbahaya, dirasuk atau liar.
Namun ada antara mereka yang mempunyai cara berfikir yang unik dan mereka bagus dalam bidang seni seperti lukisan dan mempunyai keistimewaan dalam bidang bahasa dan sangat bagus dalam meluahkan perasaan........
!

!

!
Faktor yang menyebabkan penyakit ini ialah
  • keterunan
  • semasa lahir
  • ketidaknormalan sisterm saraf otak
  • personaliti
  • sikap keluarga
  • penyalahgunaan dadah
  • biokimia
  • persekitaran


Namun jgn risau kini penyakit ini dapat dirawat dan pesakitnya boleh pulih serta hidup seperti orang normal termasuk belajar, bekerja dan berfungsi sebagai ahli keluarga yang berguna.
Antara kaedah rawatan ialah melalui pengambilan ubat-ubatan, terapi percakapan atau terapi individu, terapi keluarga/berkumpulan serta pendidikan gangguan psikiatri.
*
*
*
tu serba sedikit tentang penyakit ni yg dapt Qa kongsikan..
opss..mereka bukan gila..
tetapi mereka sakit...
Qa berani cakap macam tu sebab Qa pernah berhadapan dgn mereka yang menghidap penyakit ini..dan sering kali berurusan dgn mereka..
bahaya ke mereka?
tidak lah..kita perlulah memahami keadaan mereka..
jaga hati mereka..jangan buat meraka terasa..
adakala..kita tidak berkata apa mengenai mereka..
tetapi mereka merasakan kita mengata atau berkata tentang mereka..
kita perlu bagi sokongan pada mereka utk terus hidup normal..
bukan menghina mereka..
Mereka juga berhak merasakan kehidupan yg bahagia dan normal!

sampai sini, coretan tengah hari ni! bye
takecare

Saturday, 23 February 2013

A sweet blog

Assalamualaikum dan selamat sejahtera guys,

Macam mana hari ini anda sihat belaka ? hopefully u guys sihat hendaknya. Qa sini alhamdulillah masih diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan di bumi Allah ini. Pagi-pagi lagi dah bangun tidur terus terjah ke lappy. Oh semangatnya sehingga lupa nak mandi.hehehe. gurau saja! mestilah dah mandi siap kekenyangan breakfast nasi lemak dan teh o.
tak percaya ?
tengok tu
*
*
*
taraaaa!!


opps! okay guys, lets we back to my topic!
Actually pepagi ni, jari Qa ligat menari-nari utk menaip sesuatu
Alkisahnya begini!
I just wanna say thanks to pemilik asal blogskin ini
she is sitisyuhadah
and kepada pemilik basecode blogskin ini nadya
sebab kegigihan anda berdualah terhasilnya blogskin ini

*blogskin asal*

dan thanks to me also sbb berusaha re-edit blogskin in version saya utk kegunaan saya!
beberapa kali percubaan yang hampir putus asa!
yeeaay!
terhasillah belog comey saya Comeyl ke ?

*after re-edit by me*

okey guys, sebelum ini Qa juga pengguna blog tapi guna yang normal blog tu je version semua completed tu
now, setelah kembali mengaktifkan diri dlm duni blog ni, saja nak try guna blogskin!
omg! x tipu penggunaan blogskin ini agak sukar sikit bagi Qa sebab kena guna template yang lama tu classic template then kena tau code-code utk menghasilkan blog yg baik!
Orang kata nak dapatkan sesuatu yg cantik dan baik, kenalah usaha lebih. hehehe
ececehh mcm cantik la konon belog kita.
!
!
!
!
okaylah semua, sampai sini sajalah Qa nak membebel, nak simpan bebelan utk next post pula.
ok, bye
takecare
have a nice day!

Friday, 22 February 2013

Tuan tanah ingin berbicara

Assalamualaikum dan selamat malam semua :)

 Setelah sekian lama hampir 3 tahun tidak berblogging semestinya masih tiada lagi seorang follower yang menjenguk ke belog ka. Haaa!! kenapa terasa nak blogging semula? Jawapannya saja suka suka. Jangan marah jawapan yang menyakitkan hati saja. ngeh3x.

Haha! Now, Im back.. okay guys tunggulah bila ka mula berceloteh, jari menari-nari tanpa henti, otak ligat berpinar mencari idea... tapi bila time study omg! bantal dan katil memanggil-manggil teramatlah ia mencemburui ka nak menuntut ilmu.. ecehh malas yang lebih. Oppss! forgot already, let me introduce a little bit about myself. You guys can call me "Qa"..If u wanna know my full name please inbox me oke :) Konon artis. Just joking. I'm 22+ years old. Already taken by someone ♥he is my soul he is my everything


As u know, even I'm not a newbies but have a lot thing I should study more about blog! Much has changed! So, guys please do help me yea. :) terpoyo pula nak cakap omputeh.. silap jangan gelak ya kakak kakak adik adik abg abg sekalian yuk.
!
!
!

credit : en. google

Kalau ada tersalah cakap, terlebih cakap, terover berbicara, tegurlah hamba yang naif ini..Anda boleh membaca memberi komen, nak beri idea pun boleh hehe..by the day way, "BUDI BAHASA BUDAYA KITA"

HAPPY BLOGGING
BLOGGING WALKING HERE

Credit : en. google

salam perkenalan untuk semua,
Qa