Sunday, 21 September 2014

surat untuk bakal jodoh yang saya sendiri tidak tahu siapa

Saya tak tahu nama awak. Saya tak tahu apa awak tengah buat sekarang. Saya tak tahu kalau saya kenal awak ke tak. Yelah saya ni bukan tahu semua benda. Allah je yang Maha Mengetahui.Saya tak tahu apa perasaan awak kat saya dan bagaimana reaksi awak nanti bila tahu saya ni bakal isteri.


Dear bakal suami, andai kata awak sedang membaca, antara ramai-ramai tu awak seorang je yang akan jadi suami saya. Saya tak tahu bila tarikh tu akan tiba, tapi saya tahu waktu tu mesti saya gembira. Tak kiralah siapa pun awak kerana hari itu hari untuk saya melengkap sebahagian dari iman saya. Hari saya dilepaskan keluarga dan tinggal dibawah jagaan awak. 

Untuk itu bakal suami, saya akan cuba mempersiapkan diri. Saya akan jaga diri saya supaya nanti bila saya jadi isteri, awak takkan kecewa. Saya akan cuba tuntut lagi ilmu dunia dan pastinya saya akan terus menuntut ilmu akhirat supaya kelak bila kita kahwin, kerja awak untuk bimbing saya takkan terlalu berat. Tapi janganlah biar saya sorang-sorang. Awak pun belajarlah baiki diri.Nanti awak kena jadi imam untuk saya, untuk anak-anak. Nanti kalau anak kita tanya apa-apa, takdelah awak terpinga-pinga. Kalau boleh biarlah kita sama-sama ajar anak-anak mengaji. Kalau saya jadi api, saya minta awak jadilah air yang memadamkan api.



Dear bakal suami, banyak sangat ke saya minta? Kalau boleh kita kahwin nanti tak perlulah terlalu mewah dan gah. Bukan saya tak mahu, itu impian setiap wanita. Tapi biarlah duit tu nanti kita guna untuk keperluan kita yang baru berkeluarga. Orang kata duit tu kalau boleh janganlah habis di pelamin tapi berjimatlah ke lampin. Saya taknaklah kita mewah-mewah tapi untuk anak nanti kita kesempitan. Saya harap bila kita dah kahwin, kewangan kita stabil. Kalau kita kahwin dalam keadaan miskin pun setidaknya kita dah tunaikan apa yang wajib. Allah pasti menolong hamba-Nya yang melakukan segala-galanya kerana Dia.

Dear bakal suami, saya harap keluarga awak akan terima saya dengan besar hati. Bukan apa, saya ni kadang-kadang kalut sikit buat kerja. Tapi saya boleh jamin, saya akan jaga rumah, makan pakai awak dengan baik sekali. Pastinya saya juga akan jadi ibu terbaik. Dan seharusnya saya nak jadi menantu, adik ipar, kakak ipar, dan biras yang disenangi ramai. Kalau boleh setiap hari tu ingatkanlah saya untuk sentiasa mengingati Tuhan. Jangan biar saya hanyut. Jangan biar saya buat awak menanggung dosa. 

Last but not least bakal suami, sebenarnya banyak lagi saya nak bagitahu, tapi biarlah saya cakap yangsaya tak sabar nak tahu siapa awak. Moga Allah takdirkan yang terbaik buat saya, dan buat kita berdua. Moga saya jadi bidadari awak di syurga (:

Monday, 8 September 2014

harta dunia kedua

assalamualaikum :)
duhai blog yg sepi sunyi tanpa reader mungkin hari ni aku nak update post...
mengabadikan kenangan memiliki sesuatu yg amatlah aku sayang..
bukan bernyawa dan berjasad, ia semua objek robot yg memberi bakti kepada aku semalam hari ini esok dan seterusnya hari mendatang....
kalaulah sesuatu benda itu kita dapat hasil usaha sendiri tahulah korang macam mana seronoknya...
dan aku dah merasainya dalam hidup ini.. pertama sekali benda yg mahal aku miliki atas nama sendiri adalah motor ex5. motor ni aku beli masa bekerja di intra harta.. alhamdullilah terima kasih ya Allah atas rezekimu dan harta kedua dunia yg paling mahal aku miliki sekarang adalah mr.ozzylicious aku tu... ya Allah betapa Allah saja yg tahu, betapa aku gembira sebab aku tak percaya aku berjaya milikinya... mr.ozzylicious declare di tangan aku 4 hari sebelum hari raya aidilfitri 2014... bernombor pendaftaran AJU 18**
dulu dulu masa sekolah myvi baru keluar, pergh berangan mintak abah beli myvi.. mau abah belikan? memang tak lah kan.. tengok je kereta orang.... lepas tu dah kerja masih x mampu lagi berkereta, tengok kereta orang pakai myvi cemburu sangat sampi cakap bilalah aku boleh beli myvi.. mahal sangat mesti x mampu beli sampi kesudah....Masa tu kereta pertama aku adalah saga aeroback tu pon dah cukop bangga bersyukur sbb ada kereta.. takkan aku lupa jasamu WGR 85**
tapi Allah tu baik, perancangan dia hebat.. sebelum ini aku sendiri cakap aku x kan memiliki sebuah myvi tapii siapa tahu rahsia Allah. syukur atas nikmatmu... yea aku memilikinya.....
berharap mr. ozzylicious akan terus berkhidmat dgn saya...hehe orang lain berdating dgn boyfrend aku dating dgn kerete la dulu ye...
alhamdulillah 😍

Sunday, 7 September 2014

throw back - dilamar oleh uitm

assalamualaikum
dah lama tak merepek meraban dalam blog ni.. btw merepek meraban pun bukan ada yang kisah pun.. it's just a suka suka blog.. blog syok sendiri.. tak de readers mungkin...
ouh ye.. terasa bosan sgt malam ni.. so macam nak menaip cerita kosong .. cerita yang dah basi.. tapi pada aku... ia satu benda yang aku hargai sangat sangat sebab susah sangat nak dapat.. usaha dah jenuh hasil tak kunjung tiba.. mungkin rezeki belum menyinggah . sekali dapat memang tak kata apa lagi.. hati seronok macam nak melompat lompat...
hehe okey cukup merepek.. actually just nak mengabdikan kenangan dilamar oleh uitm... dilamar menjadi staf uitm... alhamdulillah usaha kali ini tidak sia sia..
masa tu aku dah bekerja di perangkaan teluk intan tapi just pekerja sambilan harian je la gaji hari... time tu baru sebulan join perangkaan seronok dapat kawan kawan baru... satu hari dapat ma abah call banyak kali tapi masa tu tengah meeting... tak sangka lah pulak ma call terus office perangkaan.. so sumpah suspen.. kenapa cari sampai ke opis.. asa benda kurang sedang didengari berlaku ke.....
so terus call ma balik, ma cakap along kamu dapat kerja dekat uitm.. ya Allah.. masa tu rasa nak menjerit, nak menangis..sedih gembira semua ada....
alhamdulillah..syukur ya Allah...
so aku decide untuk lapor diri pada 16hb april 2014.... since that, aku adalah staf uitm perak kampus tapah....
first day, lapor diri satu suasana janggal telah berlaku pada diri ini... sumpah rasa tak selesa untuk bawa diri di tempat baru...
dan sekarang sudah hampir 5 bulan aku berkhidmat untuk uitm.. alhamdulillah syukur ya Allah .. aku dah boleh menyesuaikan diri di sini.. dan dah jatuh cinta dengan suasana di kampus... dan insyaallah uitm dihati....
❤❤❤

Tuesday, 18 February 2014

Abah

Assalamualaikum

Semua orang ada abah ayah bapa tidak kiralah apa sekali pun panggilan, insan ini lah sentiasa bersama kita. Tnpa insan ini tiadalah kita didunia ini.

dear abah.. lelaki pertama dlm hati along. lelaki pertama yg paling along syg. dia adalah cinta hati aku. abah lelaki yang paling sempurna dalam dunia ini. tiada lelaki lain yg seikhlas hati seorang abah. abah lelaki yg xkan pernah memecahkan haty perempuan ini malah ia pelihara hingga mati. abah aku kesayangan aku kekasih aku ....abah jgn tinggalkan along sampai bila-bila.. apa layak aku bagi tak terbalas sampai matii....
kalau dah namanya abah setiap yg diberi tidak pernah menipu... I do luv you abah so much... forever till jannah.

Sunday, 16 February 2014

Hilang

Assalamualaikum :-)

Dear blog yg menyimpan seribusatu hal rasa hati. Berharap masih sudilah kau mendengar dan menerima bebelan aku ye blog :-D
(cakap mcm blog ni faham semuanya)

Hilang..itu Post title...
Dah byk yg hilang
Ye ak merasa kehilangan
Benda yg aku syg hilang.
Aku kehilangan dua org. Mereka adalah kesygan aku. Namun ak redha ada hikmh disebalik kehilangan.
Aku takut utk menerima knyataan andai aku hari nnti aku hilang lg mereka yg mnjadi kesygan aku.

Kdg2 khadiran org dlm hidup kita hanya menyapa kemudian hilang entah kemana.

Bye

Saturday, 15 February 2014

Single

Assalamualaikum :-)

Alkisah terjumpa kawan lama. Sembang sembang lalu tersentuh isu "pasangan"
"Eh kau bila lagi semua periuk nasi minyak dah berasap, ko bila.. Aku ni ha tunggu nk meletup je heee ank satu"
Jawapan mudah dari aku "rahsia Allah tak de org berkenan, nanti ada aku jemputlah"
Kata si kawan "la kau memilih sgtni, tipulah takde org mahu" eh apa cerite dgn yg dlu ha yg kwn baik ko tu mana eh"
Jwpn dari aku "milih benda mmg xdela" "dlm haty aku kenapalah tny lagi tentang mereka"
Kesayangan dulu telah menjadi kebencian sekarang
Kwan baik yg dlu sudah menjadi org asing dlm hidupku.....

Si sahabat berkata "untung sesiapa memiliki ko syafika sbb ak yakin kau pecinta setia, org yg baik akn dikurniakn org yg selayaknya, bersabarlh dgn ujian Allah, lupakan merekA aku tk pernah lalui ditempat ko tp ak dpt merasakan kepritan itu"

Aku hanya tersenyum dan tpkir masih ada ke kbagiaan dlm hidup ni lalu brdoa dlm haty agr masin mulutmu sahabat! Tetapi aku sudah bahagia hampir dua thun hidup sendiri tnpa perlu menjaga haty insan lain. Cukuplah adanya ma abah adikbrdik famly dan besties setakat ini.

Bukan aku kaku tiada rasa ingin ada cintA spt org lain. Rakan2 sebaya aku ada yg sudah berkahwin memiliki cahaya mata, ada yg telah bertunang menunggu hari bahagia ada juga yg mempunyai pasangan melangkah ke next step. Aku gembira melihat merekA. Aku terpikir aku juga mahu seperti mereka tetapi tiada yg berkenan dihati aku. Aku mahu seorg yg boleh trima ak seadanya siapa diri aku kekurangan dan kelebihan yg aku ada. Yg paling penting ikhlas ye dan baik akhlaknya. Seseorang yg membimbing bkn menghanyutkan.. akan ketemukah nanti?

Selamat petang

Thursday, 13 February 2014

Sayu hati

Assalamualaikum

Hari ni tekanan sgt. Reason nya idea tak de nak buat assignment. Banyak pula tu susah belaka. Rasa nak menangis sgt, tapi air mata dah lama mengering..

Hari pun dah malam masih banyak belum selesai. Hmm tetiba malam ni rasa sayu sedih terkenang jln kehidupan aku. Bukanlah bermaksud mahu merintih memberi tahu satu dunia aku bersedih mwncari simpati mereka yg peka. Tapi sekadar melepaskan apa terbuku di dlm hati.

Terlalu banyak kisah yg menari nari di kotak fikiran ku mengawal emosi dan jiwa aku. Untuk aku mengeluh memarahi pencipta rasanya tidak wajar sbb ada org yg lebih berat ujian yg diterima.

Ya Allah sesungguhnya aku takut utk melalui hari mendatang, takut untuk berhadapan dgn realiti yg bakal berlaku.

Jalan hidupkn tidak seindah rakan rakan dan org sekeliling yg aku nampak.  Berat sakit menghadapi episod duka dlm khidupan. Aku bhagia melihat org org yg aku syg bahagia. Namun terkadang timbul rasa cemburu mengapa aku tidak kecapi seperti mereka. Berjaya dlm kehidupan hidup dpermudahkan liku liku kehidupan tidak terlalu tajam utk di tempuh... Ye mungkin betul masanya belum tiba. Kebahagian hakiki akn tiba yang mampu hanyalah berdoa pd pencipta. Kata orang pahit pd mulanya manis menyusul kemudian. InsyaAllah

Selamat malam

Harta dunia akhirat

Assalamualaikum :-)

Menu cintaku hari ini, hangat peluk kasihmu
Menu cintaku hari esok, perhatianmu
Menu cintaku hujung minggu, waktu denganmu
Menu cintaku selama-lamanya, kasih sayangmu

See.. Menu cintaku.. Jangan salah pham bukan cinta sesama manusia blainan jantina ye....

Rasa nak membebel malam malam cm ni.
Tadi keluar balik ma bukakn pintu...
Masuk ke rumah lalu tengok wajah ma aku. Cantik! Ye pada aku dialah wanita yg pling cantik.. Tapi tetiba sayu.. How come one find day aku dah x de dia. Oh ya Allah aku tak tahu mcm mana nak teruskan hidup tanpanya!! Ma i luv u so much... Ya allah kau panjanglah umur kedua ibubapaku. Amin..

Abah...  lelaki pertama dalam hati aku. Dia lah yg ada masa susah sedih payah aku. Thanks abah membesarkan Along. Maaf along masih tak mampu membalas jasa ma n abah. InsyaAllah suatu hari nanti.

Bercerita soal ibu ayah sampai bila bila pun x kan habis.. Terlalu banyak ingin dikongsikan...

Siapa yg ada tatkala aku jatuh tatkala aku tersungkur... Tatkala aku sesedih2 manusia segagal manusia.. Tak de siapa melainkan mereka..

Saat tu barulah aku tau cinta yang sebnar.. Cinta hakiki adalah cinta kpd pencipta kita. Dan cinta yg xkan pudar lusuh dan x kan hilang cinta antara anak dan kedua ibu bapa kita.

Tiada harta yang lebih bernilai untuk aku tatkala ni... Mereka ye ma n abah harta kesayangan aku dunia akhirat.

Ayah.. terima kasih atas segala cintamu
Ibu.. terima kasih dengan menu cintamu

Kau berikan aku semua yang ku perlu
Kau pupuk diriku dengan tulus cintamu

"aku rela hilang barang beratus beribu namum aku x mampu dan x merelakan kehilangan kedua ibu bapa ku"

Cinta sayang along pd ma n abah melebihi cinta syg along pd diri sendiri....

I do luv you both ma abah <3

Selamat malam

Tuesday, 11 February 2014

Selamat pagi

Assalamualaikum :-)

Selamat pagi dunia.. What a day! Gila lambat bangun tidur.... Shhh diam jgn bgtau sesiapa.. How's ur dy guys? Hihi gilee terbabas sampi 10pg. Aduhai...

Ha!! Bosannya lah.. Bangun mandi basuh kain sidang kain bfast... Bla bla bla.. Hari hari bendanya sama.... Hmmm bsabar laa

Haa nk bgtau ni mlm tdi gilerr mimpi pelik.. Mimpi lawan2...mimpi gaduh2.. Ntah benda la lagi..Banyak sgt tu yg lewat bgn tu. Tp skrg nk cter dah lupa lak mimp apa..hahaaha....

Ok la nak cakap tu je pun... Nak masak lunch.. Ok bye :-)

Have a great day.

Monday, 10 February 2014

Crush

Assalamualaikum ;)
Kebosanan. Tak tahu nak buat apa. So aku mahu merepek disini. Korang pernah dengar pkataan "crush" okay actually aku sendiri baru tau maksud perkataan ni. Rasa mungkin perkataan dak dak zaman sekrang kot. Tapi tak sure lah pulak dalam dictionary wujud atau tidak perkataan ini..
Crush yg aku paham dan crush yang aku nal citer sekrang ni ialah.... Jeng.. Jeng..jeng... Okey ikut fahaman aku lah kan crush ni mcm someone kita suka minat tapi orang tu x tau pun sebenarnya. Dalam senyap lah... Hihihi. Jangan buat selalu sbb bahaya kot.. Seperti memperjudikan hati n perasaan sendiri nokk!! Kita dok syok kat dia.. Tut tut dia update fb in relation with blah blah..X pum married with.. Hahahaa makan diri...kalau makk la nyahh mengangis 7hari7mlm.... haha
Korang ada tak? Hahaha dulu aku pernah la ada crush ni. Kah kah kah. Jangan gelak ye. Crush aku masa tu kawan baik aku sendiri. Tp finally dia tau!! Tapi relation friendship  kami  mmg byk masalah pun and akhirnya semua end up macam tu je. Dari bestfried terus jadi strangers sekarang. Hahaha tu dulu la. Aku pun dah leh trima keadaan yang aku dah hilang tempat texting dan otp. Hehe memang hidup aku 100% berubah.. Dia bukan boyfriend aku tapi dah mcm bf la 24/7 kot dia selalu ada utk aku. Texting n otp perkara wajib! Tapi sekrang dah takde dan aku pun da okay terima takdir ini
Okay.,selamat malam :-)

Sunday, 9 February 2014

Lama x update

Assalamualaikum :-)
Lama dah tak update blog ni.
Tapi x mengapalah, it's just my personal blog. Tak ada apa yang menarik. Mungkin tempat utk aku memeroyankan diri. Maklumlah aku tak ada tempat mengadu. Tak semua masalah kita dpt share dgn family kan... Kawan, x setiap saat kawan ada dengan kita kan.. Bkn bermakna menulis dlm blog inginkan perhatian Dr mana mana pihak.. Dan x pernah mengharap ada org yg kisah setiap luahan aku disini. Dan aku yakin blog ak bkn sperti blog mereka yg terkenal yg ada readers tegarkan... :-)
Sekarang ni hari hari aku x seperti dulu lagi..sunyi sepi tu la yang dpt aku gmbarkan. Mungkin Allah sedang menguji... Mudahan hari mendatang lebih baik utk aku :-)